امکان تشخیص نوع موسیقی از روی اسکن مغزی
دانش > دانش – همشهری آنلاین:
دانشمندان تنها با کمک اسکن fMRI مغز و محاسبه جریان خون و فعالیت مغزی داوطلبان توانستند آهنگی که افراد به آن گوش میدهند را تشخیص دهند.
براساس گزارش ساینس الرت، محققان باور دارند به كمك این تكنیك علاوه براینكه درك بهتری از چگونگی واكنش مغز انسان نسبت به موسیقی به دست خواهند آورد،بلكه میتوانند از آن برای كمك به افرادی كه توانایی برقراری ارتباط به شكل عادی ندارند،مانند افراد مبتلا به سندروم قفلشدگی، استفاده كنند.
ایده بلندپروازانهتر این است كه تنها با استفاده از فكر،موسیقی خلق كرد كه البته تا دستیابی به چنین توانایی راه زیادی در پیش است. این آزمایش مبتنی بر مدل رمزگذاری-رمزگشایی بود كه در آن رایانه الگوی فعالیتهای مغزی ایجاد شده توسط موسیقیهای ویژه دنبال میكند زیرا بخشهایی مغز در تلاش برای شناسایی آهنگها و در زمان شناسایی آنها فعالتر میشود.
6 داوطلب حاضر در این پژوهش به 40 قطعه موسیقی در سبكهای مختلف گوش دادند درحالی كه نرمافزار متصل به اسكنر مغزی به شكلی تنظیم شدهبود تا فعالیتهای مغزی را متناسب با ویژگیهای موسیقیایی مانند تن موسیقی، ریتم و كیفیت صدا محاسبه كند.
پس از پایان از آزمایش،برخی از قطعات موسیقی تكرار شدند تا سیستم رایانهای بتواند تشخیص دهد كه موسیقی پخش شده كدام است و سیستم رایانهای توانست از میان دو گزینه با دقتی 85 درصدی موسیقی درست را انتخاب كند. زمانی كه تعداد گزینهها به 10 قطعه موسیقی رسید،دقت سیستم به 74 درصد كاهش پیدا كرد.
محققان معتقدند به كمك این تكنیك میتوانند میزان محبوبیت حقیقی سبكهای موسیقی و ملودیها را تشخیص دهند. همچنین به تذریج میتوان از این سیستم برای كمك به افرادی كه توهمات شنوایی دارند نیز كمك كرد.
مطلب